Kvinnliga värderingar

Perdita Huston skriver om kvinnor i Egypten, Kenya, Sudan, Tunisien, Sri Lanka och Mexico:

”What surprised and moved me most as I listened to women in such very different cultural settings was the striking commonality – whether they were educated or illiterate, urban or rural – of their most basic values: the importance they assign to family, dignity, and service to others.”

Chandra Talpade Mohanty tar upp det här citatet i sin viktiga uppsats ”Under Western Eyes: Feminist Scholarship and Colonial Discourses” och svarar med en retorisk fråga:

”I wonder if Huston would consider such values unusual for women in the West?”

Visserligen en bra synpunkt, men ändå problematisk om man har i åtanke att Talpade Mohanty vill visa att man inte kan sätta ihop alla kvinnor i en enda stor härlig gemytlig kvinno-kategori (okej, det där är jag som säger, inte hon). Visserligen gäller kritiken snarare många feministiska kritikers vana att använda kvinnan i tredje världen som kategori. Enligt Talpade Mohanty är det dock befängt att ens försöka få in en så skiftande skara personer med olika värderingar och problem i en kategori med något väsentligt gemensamt. Men hon hjälper väl inte sin sak med att visa på något – kvinnliga värderingar – som alltså tycks finnas inte bara i tredje världen utan också i Väst?

(Texten är skriven 1986 och var väl i det närmsta epokgörande. I postkolonial tradition har man nog lärt sig en del av Talpade Mohanty, varför jag nästan känner mig lite dum som talar om tredje världen å ena sidan och västvärlden å andra.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s