Orättvist, sa Bull

Centerpartisten Helena Törnqvist tycker det är orättvist att människor som aldrig blir sjuka ska behöva betala för dem som är sjuka: ”[D]et är ju riktigt orättvist att den som aldrig behöver gå till läkaren ska sponsra mina besök år ut och år in” (Törnqvist har astma och eksem, vilket gör att hon tillhör dem som behöver läkarvård.)

Rättvisa. Ett svårt ord som man måste ladda med innehåll innan det betyder något.

Personligen tycker jag det är väldigt orättvist att vissa människor aldrig blir sjuka, medan andra blir det, ja vissa föds, lever och dör med sjukdom. Det är orättvist att vissa barn har rika föräldrar, andra fattiga, vissa har omtänksamma, uppmärksamma, välvilliga föräldrar, andra har det inte. Det är orättvist att vissa har jobb och kan välja mellan att lägga undan pengar till semesterkassan eller till en liten backup, medan andra måste välja mellan mjölk och blöjor. Det är orättvist att vi växer upp under olika förhållanden och har olika förutsättningar.

Men det är samhällets viktigaste jävla uppgift att så gott det går försöka minska dessa orättvisor. Då ofta genom att de som har delar med sig till dem som inte har. Skatten är ingen sjukvårdsförsäkring, utan något som gör att också den som inte har råd med någon försäkring ska kunna få den sjukvård den behöver.

Törnqvists uttalande är inte ett uttryck för rättvisa. Det är ett uttryck för egoism. Det är ett uttryck av icke-generositet. Det är ett uttryck för icke-empati.

Annonser

3 thoughts on “Orättvist, sa Bull

  1. Sara H skriver:

    Word.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s