Lördagsgodis

Hur kommer det sig att vi har lördagsgodis? Jo, innan man riktigt visste hur det funkade med socker, tänder, karies och fluor ville man göra lite experiment. Man vill ofta det vad gäller medicinska frågor. Så därför matade man utvecklingsstörda barn (hmm, det är inte den pk variant man bör använda va?) med godis och lät dem inte borsta tänderna. Så kunde man undersöka hur karies utvecklas. När undersökningen var avslutad började man propsa för sk lördagsgodis.

Har jag hört.

Vet ni förresten också hur vi vet exakt hur syfilis utvecklas? Efter antibiotikan – som är effektivt mot det – introducerades lurade man negrer (ej pk ord) i södern i USA att de fick behandling, men det fick de inte. Så kunde man i lugn och ro undersöka de olika stadierna i sjukdomen ordentligt. Ingen skada skedd, det var ju ändå bara negrer (kan man tänka sig att de som utförde undersökningen tänkte). Oh, did I mention att vi inte direkt talar om 1800-talet? Projektet avslutades på 70-talet.

Jag var på bioetik-seminarium igår? Jag är lite i chock, faktiskt.

Annonser

4 thoughts on “Lördagsgodis

  1. Karin skriver:

    *min haka faller* Men ska det testas är det ju någon som blir lidande så jag borde väl inte bli förvånad. Antngen djur, ”frivilliga”, minoritetsgrupper eller andra socio-ekonomiskt utstötta.

  2. Jenny skriver:

    Ooh… Blä.

  3. Veronika skriver:

    Bör kanske förtydliga att det där med lördagsgodis var bara vad någon hört, medan Tuskagee Syphilis-projektet är välomskrivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s